Benigna Hiperplaziji Prostate (BPH): Prevencija, Simptomi i Lečenje

benigna hiperplazija prostate (BPH)
Image by brgfx on Freepik

Benigna hiperplazija prostate (BPH) je stanje koje pogađa veliki broj muškaraca starijih od 50 godina, karakteriše ga uvećanje prostate koje može dovesti do različitih urinarnih simptoma. Ovo stanje, iako ne povećava rizik od raka prostate, može značajno uticati na kvalitet života pogođenih muškaraca.

Uzroci i simptomi Benigne Hiperplazije Prostate (BPH)

Benigna hiperplazija prostate (BPH) je stanje koje se karakteriše progresivnim uvećanjem prostate, što može dovesti do različitih urinarnih simptoma i uticati na kvalitet života. Razumevanje uzroka i simptoma BPH ključno je za rano otkrivanje i efikasno lečenje.

Tabela 1: Prevalencija BPH

Starosna Grupa Procenat Oboljenja
50+ godina 50%
80+ godina 90%

Uzroci BPH

Iako tačan uzrok BPH nije potpuno razjašnjen, postoji nekoliko faktora za koje se veruje da doprinose razvoju ovog stanja:

 • Hormonske promene: Starenjem, dolazi do promena u hormonskom balansu, uključujući smanjenje nivoa testosterona i povećanje dihidrotestosterona (DHT), hormona koji može stimulisati rast prostate.
 • Genetika: Postoji porodična predispozicija za BPH, što ukazuje na mogući genetski faktor u razvoju ovog stanja.
 • Životni stil i ishrana: Debljina i nedostatak fizičke aktivnosti mogu povećati rizik od BPH. Takođe, ishrana bogata crvenim mesom i masnoćama, a siromašna voćem i povrćem, može doprineti razvoju BPH.
 • Starost: Rizik od BPH povećava se sa starošću, posebno kod muškaraca starijih od 50 godina.

Tabela 2: Rizik Faktori za BPH

Rizik Faktor Opis
Starost Najveći rizik faktor
Porodična istorija Povećan rizik
Gojaznost Povećava rizik

Simptomi BPH

Simptomi BPH obično proizilaze iz pritiska koji uvećana prostata vrši na uretru, što može ometati normalan protok urina. To uključuje:

 • Često uriniranje: Potreba za čestim uriniranjem, posebno noću (nokturija), jedan je od najčešćih simptoma.
 • Otežano započinjanje mokrenja: Poteškoće pri započinjanju uriniranja ili odlaganje početka mokrenja.
 • Slab mlaz urina: Mlaz urina može biti slabiji nego uobičajeno i prekidati se.
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike: Čest osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena nakon uriniranja.
 • Nagli nagon za uriniranjem: Urgentna potreba za uriniranjem koja se javlja iznenada.
 • Kap po kap: Kapljanje urina nakon završetka mokrenja.
 • Bol ili peckanje pri uriniranju: Ovi simptomi su manje česti, ali mogu biti prisutni.

Komplikacije koje BPH može izazvati uključuju urinarne infekcije, formiranje kamenca u bešici, akutno zadržavanje urina i, u retkim slučajevima, oštećenje bubrega. Pravovremeno obraćanje lekaru i adekvatno lečenje ključni su za upravljanje simptomima BPH i sprečavanje komplikacija.

Tabela 3: Komplikacije BPH

Komplikacija Opis
Akutno zadržavanje urina Nemogućnost uriniranja
Infekcije urinarnog trakta Česte kod osoba sa BPH
Oštećenje bešike Zbog dugotrajnog pritiska i zadržavanja urina
Kamenje u bešici Formira se zbog nepotpunog pražnjenja bešike
BPH prostata
Image by brgfx on Freepik

Dijagnoza i Liječenje Benigne Hiperplazije Prostate (BPH)

Pravilna dijagnoza i efikasno lečenje benignih hiperplazija prostate (BPH) su ključni za ublažavanje simptoma i sprečavanje mogućih komplikacija. Evo detaljnijeg uvida u proces dijagnoze i raspoložive opcije lečenja.

Dijagnoza BPH

Dijagnoza BPH obično počinje temeljitim razgovorom sa lekarom o simptomima i medicinskoj istoriji pacijenta, uključujući upotrebu lekova koji mogu uticati na urinarni trakt. Nakon toga, lekar može preduzeti nekoliko koraka:

 1. Fizički pregled: Uključuje digitalni rektalni pregled (DRE), gde lekar ručno ispituje prostatu kroz rektum radi procene njene veličine i prisustva nepravilnosti.
 2. Testovi urina (urinaliza): Koriste se za otkrivanje znakova infekcije ili drugih problema koji mogu uzrokovati slične simptome.
 3. Test krvi (PSA test): Meri nivo specifičnog antigena prostate (PSA) u krvi, što može pomoći u otkrivanju problema prostate, uključujući BPH i rak prostate.
 4. Uroflowmetrija: Merenje jačine i količine urinskog toka može pomoći u oceni stepena opstrukcije.
 5. Cistoskopija: Pregled unutrašnjosti uretre i bešike pomoću tanke, osvetljene cevi (cistoskop) za otkrivanje anomalija.
 6. Ultrazvuk: Posebno transrektalni ultrazvuk može se koristiti za detaljnije pregledanje prostate.

Lečenje BPH

Opcije lečenja BPH variraju od jednostavnih promena u načinu života do lekova i hirurških procedura, u zavisnosti od težine simptoma i uticaja na kvalitet života pacijenta.

 1. Promene u načinu života: Uključuju ograničavanje unosa tečnosti pre spavanja, izbegavanje kofeina i alkohola, i redovno vežbanje.
 2. Lekovi:
  • Alfa-blokatori (npr. tamsulosin) opuštaju mišićno tkivo prostate i vrat bešike, olakšavajući mokrenje.
  • Inhibitori 5-alfa-reduktaze (npr. finasterid i dutasterid) smanjuju proizvodnju hormona koji podstiču rast prostate.
  • Kombinovana terapija može uključivati oba tipa lekova za bolje rezultate.
 3. Minimally invasive procedures: Kao što su transuretralna mikrovalna termoterapija (TUMT), transuretralna iglena ablacija (TUNA), i visoko-intenzivni fokusirani ultrazvuk (HIFU) nude manje invazivne alternative za smanjenje simptoma.
 4. Hirurške opcije: Uključuju transuretralnu resekciju prostate (TURP), laser surgery, i otvorenu prostatektomiju, koje se obično razmatraju kada lekovi i manje invazivne metode ne donesu olakšanje.

Tabela 4: Liječenje BPH

Opcija Liječenja Procenat Primene
Monitoring simptoma 30%
Medikamentno lečenje 60%
Hirurška intervencija 10%

Izbor lečenja zavisi od mnogih faktora, uključujući težinu simptoma, zdravstveno stanje pacijenta, i moguće rizike ili koristi svake opcije. Važno je detaljno razgovarati sa lekarom o svim dostupnim opcijama lečenja kako bi se donela najbolja odluka koja odgovara individualnim potrebama i životnom stilu pacijenta.

Pored medicinskih preporuka, pacijenti bi trebalo da uzmu u obzir svoje lične preferencije, mogućnosti za praćenje terapije i finansijske aspekte. Edukacija o mogućim nuspojavama i dugoročnim ishodima određenih tretmana takođe igra ključnu ulogu u procesu donošenja odluka.

U nekim slučajevima, blagi simptomi BPH mogu se efikasno upravljati promenama u načinu života i medicinskom nadgledanju, dok teži slučajevi mogu zahtevati farmakološku intervenciju ili čak hirurški zahvat. Takođe, razmatranje dugoročnih perspektiva i mogućnost prilagođavanja tretmana tokom vremena su važni aspekti planiranja lečenja.

U svakom slučaju, saradnja između pacijenta i lekara je temelj za uspešno upravljanje stanjem BPH i očuvanje kvaliteta života.

BPH: Kako Nastaviti sa Kvalitetnim Životom

Benigna hiperplazija prostate (BPH) je stanje koje neizbežno prati proces starenja većine muškaraca. Iako se ne može u potpunosti izbeći, razumevanje uzroka, simptoma i raspoloživih opcija lečenja može značajno poboljšati kvalitet života osoba koje se sa njim suočavaju. Pravovremenim prepoznavanjem simptoma i konsultacijama sa lekarom, moguće je usporiti progresiju BPH i minimizirati rizik od komplikacija.

0 0 Glasova
Prosečna ocena
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite Vaš komentar, voleli bi da čujemo šta mislite!x